0

HifiBerry DAC+pro not working any more

Hello, community.

I am new to Raspberry and HifiBerry.

My initial setup of the Raspberry and the HifiBerry DAC+ pro worked very well. After a few weeks the sound output stopped working.

Can a HifiBerry be damaged? Any idea of how to check if my HifiBerry is still "living"?

My RP's configuration is:

  • Raspberry 3B (with 64G SD, Ice Tower running)
  • Volumio (latest version, plugins for Spotify and Touchscreen)
  • Hifiberry DAC+ pro
  • GoodTFT 5 inch connected via HDMI and GPIO (working well)

config.txt does include "dtoverlay=hifiberry-dacplus"

aplay -l shows:
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 0: bcm2835 ALSA [bcm2835 ALSA]
Subdevices: 4/4
Subdevice #0: subdevice #0
Subdevice #1: subdevice #1
Subdevice #2: subdevice #2
Subdevice #3: subdevice #3
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 1: bcm2835 IEC958/HDMI [bcm2835 IEC958/HDMI]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 2: bcm2835 IEC958/HDMI1 [bcm2835 IEC958/HDMI1]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Headphones [bcm2835 Headphones], device 0: bcm2835 Headphones [bcm2835 Headphones]
Subdevices: 3/3
Subdevice #0: subdevice #0
Subdevice #1: subdevice #1
Subdevice #2: subdevice #2

I am wondering there is not HifiBerry entry ...

lsmod shows:

Module Size Used by
rpcsec_gss_krb5 32768 0
bnep 20480 2
hci_uart 40960 1
btbcm 16384 1 hci_uart
serdev 20480 1 hci_uart
bluetooth 389120 24 hci_uart,bnep,btbcm
xt_REDIRECT 16384 1
xt_tcpudp 16384 1
iptable_nat 16384 1
nf_nat_ipv4 16384 1 iptable_nat
nf_nat 36864 2 nf_nat_ipv4,xt_REDIRECT
nf_conntrack 135168 3 nf_nat_ipv4,xt_REDIRECT,nf_nat
ecdh_generic 28672 1 bluetooth
nf_defrag_ipv6 20480 1 nf_conntrack
nf_defrag_ipv4 16384 1 nf_conntrack
ip_tables 24576 1 iptable_nat
x_tables 32768 3 ip_tables,xt_tcpudp,xt_REDIRECT
nfsd 319488 2
evdev 24576 2
snd_soc_pcm512x_i2c 16384 0
snd_soc_pcm512x 32768 1 snd_soc_pcm512x_i2c
joydev 20480 0
brcmfmac 315392 0
ads7846 24576 0
brcmutil 16384 1 brcmfmac
snd_soc_bcm2835_i2s 20480 0
snd_soc_hifiberry_dacplus 16384 0
cfg80211 651264 1 brcmfmac
snd_soc_core 192512 3 snd_soc_pcm512x,snd_soc_hifiberry_dacplus,snd_soc_bcm2835_i2s
raspberrypi_hwmon 16384 0
hwmon 16384 2 raspberrypi_hwmon,ads7846
snd_compress 20480 1 snd_soc_core
snd_pcm_dmaengine 16384 1 snd_soc_core
snd_seq 69632 0
snd_bcm2835 24576 0
snd_pcm 102400 6 snd_soc_pcm512x,snd_pcm_dmaengine,snd_soc_hifiberry_dacplus,snd_soc_bcm2835_i2s,snd_bcm2835,snd_soc_core
snd_seq_device 16384 1 snd_seq
rfkill 28672 4 bluetooth,cfg80211
snd_timer 32768 2 snd_seq,snd_pcm
bcm2835_codec 36864 0
bcm2835_v4l2 45056 0
v4l2_mem2mem 24576 1 bcm2835_codec
v4l2_common 16384 1 bcm2835_v4l2
bcm2835_mmal_vchiq 32768 2 bcm2835_codec,bcm2835_v4l2
videobuf2_dma_contig 20480 1 bcm2835_codec
videobuf2_vmalloc 16384 1 bcm2835_v4l2
videobuf2_memops 16384 2 videobuf2_dma_contig,videobuf2_vmalloc
videobuf2_v4l2 24576 3 bcm2835_codec,bcm2835_v4l2,v4l2_mem2mem
videobuf2_common 45056 4 bcm2835_codec,bcm2835_v4l2,v4l2_mem2mem,videobuf2_v4l2
i2c_bcm2835 16384 0
videodev 200704 6 bcm2835_codec,v4l2_common,videobuf2_common,bcm2835_v4l2,v4l2_mem2mem,videobuf2_v4l2
spi_bcm2835 20480 0
snd 73728 8 snd_compress,snd_soc_pcm512x,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device,snd_bcm2835,snd_soc_core,snd_pcm
media 36864 3 bcm2835_codec,videodev,v4l2_mem2mem
vc_sm_cma 36864 1 bcm2835_mmal_vchiq
clk_hifiberry_dacpro 16384 0
uio_pdrv_genirq 16384 0
fixed 16384 0
uio 20480 1 uio_pdrv_genirq
i2c_dev 20480 0
ipv6 454656 112
fuse 110592 1
squashfs 45056 1
overlay 106496 1

Using "play -n synth sine 1000" does not output anything - simular to playing music.

Amplifier is working well (it changed the input channels, to)

3 comments

Please sign in to leave a comment.