0

No sound from Hifiberry DAC+ / alsamixer ?

Hello all,

I just bought two HiFiberry DAC+ but fail to make them work in RaspBMC:

What I've done so far:

1) Update the system with "rpi-update" (" -E RPI_UPDATE_UNSUPPORTED=0 ./rpi-update" as root) my rasbmc.

This updated the kernel to 3.12.29+

2) Successfully load following kernel modules (via "/etc/modules"):

snd_soc_bcm2708_i2s
bcm2708_dmaengine
snd_soc_pcm5102a
snd_soc_hifiberry_dac

3) Successfully detected the card via "aplay -l"

root@raspbmc:~# aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: sndrpihifiberry [snd_rpi_hifiberry_dac], device 0: HifiBerry DAC HiFi pcm5102a-hifi-0 []
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0

However, when I'm trying to play a file (16bit/44kHz WAV file) there is no sound:

root@raspbmc:~# aplay -D hw:0,0 -vv /mnt/nfs/Music/TEST-2.wav
Playing WAVE '/mnt/nfs/Music/TEST-2.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 44100 Hz, Stereo
Hardware PCM card 0 'snd_rpi_hifiberry_dac' device 0 subdevice 0
Its setup is:
stream : PLAYBACK
access : RW_INTERLEAVED
format : S16_LE
subformat : STD
channels : 2
rate : 44100
exact rate : 44100 (44100/1)
msbits : 16
buffer_size : 22052
period_size : 5513
period_time : 125011
tstamp_mode : NONE
period_step : 1
avail_min : 5513
period_event : 0
start_threshold : 22052
stop_threshold : 22052
silence_threshold: 0
silence_size : 0
boundary : 1445199872
appl_ptr : 0
hw_ptr : 0
### + | 09%^C

Their webpage (http://www.hifiberry.com/dacplus/ ) suggests there is "hardware volume control". However, "alsamixer" reports "This sound device does not have any controls" (???)

My current (latest?) version of "alsa-utils" (alsamixer) in RaspBMC is 1.0.25-4

I've verified the rest of the system (amp + speakers) and it works perfectly fine form another source. I get same result above with both HifiBerry DAC+, so not a DAC HW problem.

Any suggestions ? Can happily provide more info if needed (omitted for the sake of brevity)

TIA for the help,

Florian

5 comments

Please sign in to leave a comment.